Verlies en rouw rondom kanker

Rouw is verlies van wat je dierbaar is

De definitie van rouw is een emotionele reactie als gevolg van verlies. Maar ook begrijpen dat jouw leven is veranderd door verlies van gezondheid.
Eigenlijk is er bij alle verlies een rouwperiode, of dat nou verlies van werk, gezondheid, scheiding of overlijden is.

Een rouwproces is een begin van een veranderproces.

Hoe kan ik je helpen?

Als je tijdens de kanker je krachten en ook je zekerheden verliest, kom je in een heel andere situatie dan voor de kanker.
Je verliest vaak ook nog je vrijheid. De artsen vertellen welke behandeling je gaat doen, de naasten passen heel goed op je en willen alles wel voor je doen. Je moet je dus aanpassen aan een nieuwe situatie waar je niet voor gekozen hebt.

Hoe gaan jij en je omgeving zich aanpassen aan deze nieuwe situatie? En dan kom je er achter dat iedereen dit op zijn eigen manier doet. En dit brengt nog wel eens verwarring, maar ook verdriet en onbegrip mee.

Je partner, je ouder, je kind ..ze willen alles wel voor je doen.
Dit is natuurlijk goed bedoeld, maar ziek zijn wil nog niet zeggen dat je helemaal niks meer kunt.

Een gouden regel in een rouwproces is, proberen ruimte te geven aan gevoelens.

Sterk door kwetsbaar te zijn

Als partner, kind of naaste  ben je opeens ook mantelzorger.
Je wilt de sterkste zijn in jullie relatie.
Maar ook als één van je ouders kanker krijgt dan ga je als volwassen kind al snel in de hulpstand. De rollen worden omgedraaid van kind naar verzorger. Maar vergeet niet dat je ook kind bent van de zieke, ik maakte dit mee en vond dit moeilijk om te blijven “zien”.

Hoe ga je dan wel om met je zieke partner, met je zieke vader of moeder?
Maak rouw bespreekbaar, luister (soms al genoeg), wees eerlijk over kwetsbaar zijn, je angsten, je verdriet .. alleen zo blijf je in verbinding met elkaar
Rouwen doet iedereen op zijn eigen manier en eigen tempo

Zelf heb ik ervaren dat als je kwetsbaar mag zijn in je relatie, je nooit tegelijk in de put zit. Als mijn vader tijdens de kanker bang of boos was, dan was ik de sterkste. Maar was ik bang en verdrietig dan kon ik bij hem terecht en was hij de sterkste. En zo werd de kanker van ons samen. We konden elk in ons eigen rouwproces

Besef dat een rouwproces ook een begin is van een veranderproces. Je leven anders inrichten en wennen, accepteren van het nieuwe

De herinnering blijft en is een onderdeel van je leven geworden, zodat je in de nieuwe situatie weer verder kunt.